Ja osobiście lubię zjadać je na ostro ale dziś przygotowałam sobie na słodko.
Moje naleśniki są pięknie żółte i bardzo smaczne a co najważniejsze zawsze wychodzą.
Oto przepis:
6-8 łyżek mąki przesianej przez sito
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
wymieszać do uzyskania jednolitej masy, jeśli jest bardzo gęsta masa dolać troszkę wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
* szczypta cynamonu gdy będziemy podawać na słodko np. z jabłkami lub dźemem
Zwijam w rulonik i kroję na kawałki, świetny przysmak do porannej kawy.
Naleśniki bardzo lubię na ostro. Pakuję do środka pokrojoną w cienkie paski szynkę konserwową + ser pleśniowy typu Camembert lub Brie i dodaję cienko pokrojoną paprykę chili. Zawijam w rulon i podgrzewam na patelni.
Ser się rozpuszcza a naleśnik robi się chrupiący. Są mocno pikantne. Świetne jako potrawa na obiad.
Naleśniki zawsze robię w większej ilości. Są wtedy jeszcze na następny dzień.
Apetycznie zaczynają dzień z poranną kawą, dają mnóstwo pozytywnej energii.
Nakręcają mnie aktywnie!!!
A omlet, no cóż...
Omlet jest potrawą, którą można podawać na wiele sposobów. Łączyć z wieloma składnikami. Najlepiej smakuje gorący podany prosto z patelni w połączeniu z dobrym dźemem lub miodem i bakaliami.
Podaję również omleta połączonego ze szpinakiem. Jest w kolorze zielonym. Do niego świetnie pasuje biały serek - twarożek z ząbkiem czosnku. Coś pysznego !!!
Mój omlet robię tak :
2 jajka
3 łyżki mąki
2-3 łyżki mleka
2-3 łyżki wody
szczypta soli
Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i porządnie roztrzepać. Wtedy omlet będzie lekki i puszysty. Smażę z dwóch stron. Gdy smażę drugą stronę przykrywam patelnię pokrywką. Będzie wtedy wysoki. Moja patelnia, na której smażę naleśniki i omlety ma średnicy 28 cm. Wszystkie potrawy smażę na oleju rzepakowym.
Podaję gorący prosto z patelni na talerz.
Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki.
Dlatego omlet łączę jedną z nich
Smakuje wspaniale!!!
Zachęcam do spróbowania.
O sałatkach napiszę innym razem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz