Ciasteczko jedno lub najwyżej dwa do kawy lub herbaty podnoszą poziom naszego pozytywnego nastroju. Zwłaszcza gdy nasze oczy od samego patrzenia już smakują z rozkoszą.
Na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkanocne, Walentynki tudzież inne okazje. Wszystko zależy od foremek jakich użyjemy do naszych ciasteczek. Mogą być w kształcie: serc i serduszek, gwiazdek, domków, choinek, sanek, skarpetek, reniferów, zająca, kaczek i kwiatków.
Od naszej wyobraźni zależy jak będziemy dekorować. W sklepach są różnego rodzaju posypki kolorowe w kształcie patyczków lub kuleczek. Ostatnio kupowałam srebrne kuleczki i fioletowy cukier. Bardzo przypadły mi do gustu. Ale każdy może dekorować jak chce.
Podaję przepis na kruche ciasteczka, które są pyszne w smaku i każdy może sam je wykonać.
- 1/2 kg mąki najlepsza dla mnie "Szymanowska"
- 250 g masła (można dodać łyżkę smalcu ,ja nie dodaję)
- łyżka śmietany
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 zółtka
- białka z jajek wykorzystuję do dekoracji - smarując każde ciasteczko przed położeniem posypki.
Ja wyrabiam ciasto w dużej misce. Jest mi wygodnie, je ugniatać. Zazwyczaj robię same jasne ciasteczka. Ale tym razem zaszalałam . Zrobiłam podwójną porcję (2x ilość składnikówi) by mieć dwa razy więcej ciasteczek. Do części ciasta (dokładnie do połowy) dodałam cynamom ok. 3/4 opakowania.
Gdy będziesz chciała lub chciał zrobić ciasteczka kruche cynamonowe, należy dodać do tej części ciasta więcej masła (proszek = cynamon musi połaczyć się z ciastem).
Gdy ciasto jest wyrobione, wkładam na 15 - 20 minut zamrażalnika. Potem wyjmuję i kawałki wałkuję, następnie wykrawam foremkami kształty jakie chcę.
Układam na papierze do pieczenia i zaczynam proces artystyczny - dekoracji ciasteczek.
Każde ciasteczko smaruję białkiem (wcześniej roztrzepuję ale nie robię sztywnej piany!!!)
By potem zająć się jego dekoracją.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 10 - 15 minut.
Należy uważać by nie spalić!!!
Moje kruche ciasteczka przechowuję w pudełku kartonowym.
Każda warstwa ciasteczek przełożona serwetkami papierowymi.
Niedługo będzie okazja do zrobienia ciasteczek kruchych w kształcie serca.
Każda Walentynka skosztuje pięknie wykonane ciasteczko - serduszko.
Mam nadzieję, że przepis sprawdzony dołączy do Waszej listy.
Będzie to kolejna pozycja popisowa na słodkie przysmaki.
Będzie to kolejna pozycja popisowa na słodkie przysmaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz